Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emo

 

Az emo a hardcore punk zene egyik ága. Az „emo” szócskát a kezdetektől fogva számos különböző jelentéssel alkalmazzák, amelyek között gyakorta csak a közös eredet az összekötő kapocs. A kifejezés használatának jogossága is számos vita tárgya volt már.

 

Eredeti formájában az „emo” kifejezés a 1980-as évek közepén a washingtoni hardcore punk szcéna hangzásvilágának és az ehhez köthető együtteseknek a leírására szolgált. A későbbiek folyamán ugyanezt a színtért nevezték „emocore”-nak is, ez utóbbi az „emotional (érzelmes) hardcore” rövidítéseként szolgált. A korszak legfontosabb együttesei a Rites of Spring, Embrace, One Last Wish, Beefeater, Gray Matter, Fire Party, és valamivel később a Moss Icon. Az emo első hulláma az érintett együttesek többségének felbomlásával ért véget a korai 1990-es években.

A '90-es évek közepétől kezdve alkalmazták a szót az emo első hullámában feltűnt Fugazi együttes nyomdokait követő indie rockegyüttesekre is. Együttesek, például a Sunny Day Real Estate vagy a Texas Is the Reason az emo dallamosabb, kevésbé kaotikus oldalát mutatták meg, mint a korábbi generáció. Az ún. „indie-emo” színtér a '90-es évek végéig működött, amikor is több együttes feloszlott vagy más stílusra váltott.

 

Ahogy a megmaradt indie emo együtteseket felkapta a mainstream, újabb együttesek egyre populárisabb hangzást teremtettek, amelyre a popkultúra végülis rányomta az „emo” bélyeget. Emellett, ahogy az „emo” szó a múltban is együttesek változatos körét jelölte, a mai emoegyüttesek listája még bonyolultabb és összetettebb, ami a kifejezés zenei szakkifejezésként való használatát rendkívül megnehezíti.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kedves foori

(egy emo fiu, 2009.03.20 20:25)

nekem nagyon szimpinek tűnsz foori szivesen taliznék veled és adnék tanácsot ha szeretndéd sőt ...
esztergomban lakok!és te?szery van

nekem semmi bajom veletek :P

(Foori, 2009.03.03 20:08)

:P jó az oldalad nem vok emós de birom a stylot meg minden szal teccik csak annyi h. apa nem engedi hogy emós legyek pedig nagypon akarok szal vasalom hajam meg ilyenek de nem jön be neki ... jmit tegyek:S
bocs hogy segélykérőnek használlak de ontos lenne :(
puszcsim
köcces a választ :P

Cím: gyere el és megmondom

(Rina6, 2009.02.07 08:06)

Én szeretem az emokat. A barátnőm pasija is az. Semmi bajom velük.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5